fredag 9 maj 2014

PER WINDY SVENSSONS HISTORIA


PER WINDY SVENSSONS HISTORIA

Motto! Källarföretaget

Företaget: Windys Möbelrenovering
Huvudverksamhet: Möbelrenovering
Ägare: Per Windy Svensson
Viste före / efter finasnetto: Ingen aning
Gör jag om det om går dåligt: Kämpar på


Smeknamnet Windy gör Per Svensson skäl för, för nog blåser det om kring honom. Segeläventyr i Söderhavet och diskjockey på Mallorca är bara en del av vad han upplevt

Vem skulle tacka nej till 25000 kr för ett barskåp? En som gjort det är Windy Svensson möbelrenoverare och dessutom kännare av Bullens varmkorv. Jag ringde och klagade när dom försämrade kvaliten på korven men de svarade var tvingade till för att kunna priskonkurrera. Sånt resonemang har jag svårt att förstå, säger han. Pengar är definitivt inte hans främsta drivfjäder i livet

Vissa människor har en eller flera några få prylar här i livet som är oumbärliga. För Windy är det den gamla kaffekvarnen som fyller ( livsavgörande ) funktion favorit. Han gissar att den elektriska kaffekvarnen är från 30- eller möjligen 40-talet, märket är AB Thorell & Persson. Kaffestunden är jätteviktig säger han och berättar om den sociala funktionen kaffekvarnen har i hans liv.

Varje år doneras möbler till länsmuseet av privatpersoner, men alla är förstås inte av museal värde. Museet har inte råd att ta hand om möblerna därför stuvas de undan i förråd och kommer inte till andvändvändning, Windy vill att dessa möbler renoveras och sedan leasas ut och placeras ut på exempel äldreboende offentliga lokaler, på den plats möblerna hamnar ska donatorn få en namnskylt och de anhöriga kan glädjas över.

Bättre med kaffe än sekiner , Inga måsten i Windys värld, Hellre höns än chefer
Lusten är viktigare än pengar för Per Windy Svensson
Windy smeknamnet är hämtat från den illustra figur som tillsammanns med Kapten Micky och Salasso Upplevde rafflande äventyr i de 25-öres häfte som lästes av pojkar i en grå forntid på femtiotalet.

En elektrisk kaffekvarn fyller en viktig funktion Per Windy Svensons liv.  Över  hundratals kaffekoppar har han diskuterat livet med ungdomar som behöver få en andra chans. Värdet av livet för Windy kan ligga i en kopp kaffe i rättan tid.

Per kommer från Grythyttan och är utbildad elektriker, men har jobbat med mycket annat. Möbelrenoverare är hans artonde yrke. Windy åker till sitt lilla sommarhus i Grythyttan i början av Juni varje år och återvänder till stan när frosten börjar komma i Oktober. Livet i sommarhuset går i självhushållningens tecken. Det blir  mycket fiskande i sjöarna runt omkring. Man behöver inte så mycket plastkort och pengar däruppe. Man kan byta arbete mot mat. Två utrangerade roddbåtar fyllda med matjord tjänstgör som trädgårdsland vid sommarvistet. Hönsen i verkstaden är en direkt följd av somrarna i Grythyttan. Det avkopplande sommarlivet i skogarna runt Grythyttan föder många ideer. Det puttrar alltid något häruppe, säger Windy och pekar mot huvudet.  18:e yrke har bland annat jbbat som discjockey, reseledare,fritidsledare, ekonomisk rådgivare, försäljare. Förutom djuren och snickeri har Windy ett annat stort intresse, och det är ungdomar  och socialt arbete. Per har gjodt sin livs resa. Han följde med några vänner på en resa från Tonga till Seychellerna. Båten var en svensk fiskebåt. Vi skulle vara ute tre månader, men i stället blev det åtta månader.

På en vägg i Pers firmalokal hänger en stor hajkäke som minne av ett lyckat tigerhajfiske. Men ett annat minne från resan får honom att rysa, Vi stötte på cyklonen  Fran.  Det blåste mellan 80 och 90 sekundmeter, Det var faktiskt nära att vi strök med. Med på resan var en engelsman, författaren William Travis. Han bor numera på Seychellerna och Per kan inte nog beskriva hur mycket Bill betyder för honom, Bill har liksom blivit en ny förebild, en mentor

UNDER VÅREN 2014 FLYTTAR  ANDERS WINDY SVENSSON TILL ÖSTRA HARG 

Av: Uffe Gustavsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar