torsdag 10 april 2014

Norrköpingsatlasen

Nevena Cvijetic och Mats Brusman från Föreningen Norrköpingsatlasen besökte den 9 april Telling i Linköping för att berätta om sitt projekt och ta del av det pågående arbetet i Telling. Jennie Lind, Tove Andersson och Mats har tidigare besökt Telling hos Studiefrämjandet i Norrköping, men vi i Linköping var också nyfikna på deras arbetssätt!

Norrköpingsatlasen bygger på en idé att skildra platser och rum, i detta fall städer, i form av en tryckt antologi, där varje kapitel i atlasen inleds med en karta som åskådliggör olika perspektiv på, skildringar av och berättelser om platser och rum.

Norrköpingsatlasen är inspirerad av Rebecca Solnits bok Infinite City, som handlar om San Fransisco och lyfter fram de alternativa berättelserna om staden i oväntade och nytänkta kombinationer.

Norrköpingsatlasens mål är att göra en antologi om Norrköping, men även att publicera material på Internet. Mats berättade om pilotkapitlet Hus som sticker upp som är klart och om planerade kapitel, bland annat om bilismen. Nevena berättade om sitt och konstnären Sofia Hultins projekt I’m every lesbian, som blir en stadsvandring den 3 maj kl. 14 under Norrköping Pride och även kommer att bli ett kapitel i atlasen, samt om ett av sina tidigare projekt, en ljudvandring om berget Sylten, om konst- och industriutställningen 1906 och om Moa Martinsson som då arbetade i restaurangens kök.

Vi medarbetare i Telling berättade om våra olika projekt om berättelser och om vårt arbete med att göra tidningsartiklar ur Östgöten sökbara i en databas, och om vårt samarbete med föreningen Brukskultur Åtvidaberg, Linköpings universitet och Kulturarv Östergötland.

Vi pratade om vilka möjligheter som finns för samarbete mellan Norrköpingsatlasen och Telling, en diskussion som kommer att fortsätta. Mats fick också se den interna premiärvisningen av Hjalles MACK-bildspel.Summa summarum en mycket inspirerande dag!


Blogginlägg om Norrköpingsatlasens besök hos Telling

Foton: Mats Brusman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar